Wednesday, September 30, 2009

Exploit published for SMB2 vulnerability in Windows

Good news! (i guess), the fully functional exploit code for the (still unpatched) Windows SMB v2 vulnerability has been published to the public via metasploit framework. It can be used to discover and attack vulnerable Windows machines remotely.

You can read more at here, here and here

Wednesday, September 9, 2009

Keyboard layout problem in VMware Server 2

Recently I’ve installed VMware Server 2 which are needed for some of my projects. I was very excited and look forward to install OS in it. However, on my first OS installation, I noticed that the keyboard layout was wrong. I have no choice but to abort the installation and find the solution for that problem.

After doing several searching, I found out that I need to add something in the vmware configuration file.

For my future reference, here are the solution;
$ sudo vim /etc/vmware/config

and add this line into the config file;
xkeymap.nokeycodeMap = “TRUE”

save, exit, and your done.

NOTE: You cannot pipe the echo command to the /etc/vmware/config with sudo, as you’ll end up getting the Permission denied, unless you can change to root and pipe the echo command. For example;
$ sudo su
$ echo -e “xkeymap.nokeycodeMap = \”TRUE\”" >> /etc/vmware/config
$ exit

Friday, September 4, 2009

Install VMware Server 2 dalam Linux

Hari ni aku nak berkongsi cara-cara nak menginstall VMware Server 2 kat dalam Ubuntu 9.04 (Sebagai rujukan masa depan, kot2 aku terlupa cara nak install nanti).

Sebelum kita mula aktiviti menginstall VMware Server 2 ni, eloklah kita download dulu installation tarball dlu. Anda boleh download tarball VMware Server 2 tu kat http://www.vmware.com/products/server/.

Di laman web vmware tu, klik “Download” dan daftarkan akaun anda. Setelah selesai mendaftar, anda akan didirectkan ke laman download. Klik pada “TAR image” untuk VMware Server 2 for Linux Operating Systems dan download.

Semasa tengah download, sila check email anda untuk aktivate kan akaun anda. Ini adalah untuk mendapatkan lesen produk yang akan digunakan semasa installasi nanti.

Setelah selesai download dan aktivasi lesen, install aplikasi yang diperlukan sebelum nak install VMware Server 2:
$ sudo apt-get install linux-headers-`uname -r` build-essential xinetd

Kemudian pergi ke directory tarball yang anda download tadi (dalam kes saya, /home/azizan), ekstrak dan install pakej vmware tersebut:
$ cd /home/azizan

$ tar xvfz VMware-server-*.tar.gz

$ cd vmware-server-distrib

$ sudo ./vmware-install.pl

Semasa installasi, anda akan ditanya beberapa soalan, jika anda musykil untuk menjawab, anda hanya perlu tekan Enter (default answer), kecuali apabila ditanya berkenaan nama atau alternate administrator. Isikan username anda. Untuk direktori menyimpan Virtual Machine, anda boleh menggunakan direktori home anda (dalam kes saya, /home/azizan/vm).

Setelah hampir selesai, anda akan diminta untuk mengisi Serial Number untuk VMware Server 2. Isikan Serial Number yang anda dapat ketika aktivasi akaun anda tadi.

Sesudah selesai installasi VMware Server 2, anda bolehlah menggunakan VMware Server 2 anda melalui web browser kegemaran anda dengan memasuki alamat berikut:
http://localhost:8222

Selamat mencuba!