Monday, August 17, 2009

Belajar guna SVN

Dulu masa berjinak2 guna FreeBSD, aku disuruh belajar update ports guna CVSup. Lepas tu sekarang aku disuruh belajar pasal SVN. Rupe2nye bendalah ni purpose dia lebih kurang sama je, cuma fungsi dan kemampuan yang berlainan. CVSup, SVN, git ni duduk dalam satu kategori iaitu SCM atau Source Control Management.

Bendalah2 ni akan synchronize kan source2 application yang ada dalam directory kita dengan yang ada kat server developer. Kalau untuk development, dia akan synchronizekan source2 yang kita develop kat local dengan server punya source (sebagai kemaskini, atau dalam bahasa lain, revision).

Bagi sape2 yang nak berjinak dengan SVN dan nak tau fungsi, keupayaan, dan syntax SVN ni, bleh la rajin2kan diri baca kat sini

No comments:

Post a Comment